Brieven uit Insulinde (1899-1901)

Een bloemlezing is samengesteld uit brieven met foto’s die Gerrit Adolfs (1871-1945) in de periode 1899-1901 vanuit Indonesië naar zijn familie in Nederland stuurde. Dit boekje geeft een gezicht aan een van de graven op ereveld Kembang Kuning in Surabaya en is zowel digitaal als op papier beschikbaar.

De zelfgemaakte foto’s, politieke uitspraken en overlevingsperikelen van deze ambitieuze migrant mengen Europese superioriteitsgevoelens met kritiek op het koloniale systeem, waar hij zelf dankzij zijn witte huid en Nederlanderschap wel bij vaart - tot de tweede wereldoorlog Java bereikt.

De bloemlezing heeft een bijzondere vormgeving, bedoeld om de lezer het gevoel te geven door de originele documenten te bladeren. Het ontwerp is van Maaike Beuten, Garage64.be in Brussel.

Brieven uit Insulinde - en de Engelstalige versie Letters from Insulindia - zijn doorgaans op papier verkrijgbaar via de webshop van het Indisch tijdschrift MOESSON (tijdelijk uitverkocht). Tot 1 april 2024 in de museumshop van de Nieuwe Kerk Amsterdam gedurende de Grote Indonesië tentoonstelling.

Beide papieren versies zijn nog op voorraad en verkrijgbaar via info@docuprins.org

De originele geschriften met foto’s zijn in de fototentoonstelling Dossier Indië in het Wereldmuseum Rotterdam (okt 2019 - jan 2021) opgenomen geweest. Volgens toenmalig gastconservator Thom Hoffman en auteur van het fotoboek Een verborgen geschiedenis bieden de foto’s en brieven van Gerrit Adolfs een interessante kijk op een kantelmoment in de Nederlandse koloniale geschiedenis (in: Een verborgen geschiedenis  2019:138-139).

De door stichting docuprins uitgegeven papieren bloemlezing is in te zien in de bibliotheken van EYE filmmuseum en de Koninklijke Bibliotheek en digitaal te raadplegen in de beeldbank van het Indisch Herinneringscentrum.